marți, 13 decembrie 2011

Am cu ce ma lauda!

Am reusit sa termin de mesterit felicitarile de Craciun de anul acesta. Printre picaturi, cu teama in suflet ca n-o sa reusesc sa le termin la timp si mai rau, ca n-o sa iasa bine, dar pana la urma... unde este vointa, este si putinta :)

Am ales doua modele pentru felicitari; unul inspirat de docrafts, iar celalalt de numarul de toamna 2011 al revistei "Lucru de mana".

1. Felicitarea bradut

Am croit mai intai sablonul dupa care se decupeaza felicitarea, pornind de la forma si dimensiunea pe care doream sa le aiba in final. Prin urmare am desenat un triunghi isoscel (forma si dimensiunea finale) si am decupat trei astfel de triunghiuri pe care apoi le-a unit pe laturile lungi; astfel am creat sablonul. Atentie insa! Baza si inaltimea triunghiului iti permit sau nu introducerea lor in plicurile standard; lucru pe care eu l-am neglijat si am aflat ca nu prea au loc intr-un plic A5 (cativa mm prea ingust) :(


Cand o impaturesti arata asa:


Ceea ce-i permite ca odata deschisa sa stea "in picioare", pentru ca formeaza o prisma.

Decorezi fetele asa cum doresti. Eu am cumparat din timp niste decoratiuni speciale pentru Craciun (se gasesc de cativa ani peste tot) si panglicuta si iata cam ce-a iesit:


2. Felicitarea cusuta

Am ales sablonul preferat din revista, l-am adus la dimensiunea dorita (l-am marit putin) si l-am tiparit:


Apoi am ales o foaie de bloc de desen mai groasa (160 sau 180g/cmp). Am taiat o bucata din coala de desen si apoi am suprapus desenul meu pe ea. Am intepat punctele desenului cu cate un ac pentru a forma gaurile in care voi trece cu ata; recomand sa faci acest lucru peste o patura groasa sau o perna de canapea, ca sa intre usor acul si sa nu zgarii suportul pe care lucrezi. O sa ai nevoie si de un degetar, ca sa nu te zgarie capatul acului pe degetul cu care intepi. Iata ce am obtinut:


Nu-i prea vesel, nu-i asa? :) De aceea tine modelul langa tine tot timpul si incepe cu partea mai simpla, ca sa te poti orienta mai usor pe masura ce avansezi.


Daca ai uitat sa intepi o parte din model, nu te panica (asa cum am facut eu), mai bine coase tot ce e deja intepat si revii dupa aceea pentru pozitionarea elementului uitat; este aproape imposibil sa mai suprapui exact desenul peste modelul tau. Eu am incercat sa intep elementul uitat pe hartia necusuta si desigur ca am esuat pozitionarea corecta; a trebuit sa refac din nou intepaturile astfel incat sa nu se observe :( 


Dupa ce am terminat de cusut, am taiat desenul pe margine cu o foarfeca zimtata:

Si apoi l-am aplicat pe felicitare. Am mai adaugat o fundita si un mic cartonas pentru urarea de Craciun. Daca vrei o poti lasa si asa.


Ramane doar sa o scriu si sa o trimit :) 

In curand voi povesti despre decoratiunile de Craciun; inca mai lucrez la cele pentru acasa si Maria ma intreaba in fiecare zi cand le termin :)

4 comentarii:

  1. Foarte frumoase si reusite :) si vorbesc in cunostiinta de cauza deoarece am una chiar in fata mea :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Melly! Le-am mesterit mai repede decat ma asteptam :) Totul e sa ai materialele la-ndemana.

    RăspundețiȘtergere